Skip to main content

 De mogelijkheden wat betreft bestrating zijn oneindig. Vaak ziet men 'door de bomen het bos niet meer'. Bestrating is simpelweg op te delen in 3 soorten:

  • Gebakken bestrating
  • Betonnen bestrating 
  • Natuursteen.

bestrating1

Door een groot bestratingsvlak op te delen in kleinere vlakken, gecombineerd met een andere maat steen, wordt het geheel 'spannender' en leuker om naar te kijken. Hierbij zijn gebakken stenen gebruikt.

Een combinatie van gebakken stenen met betonstenen is ook heel goed mogelijk.

paul coenen

Ook bij gebruik van alleen betonstenen geeft een combinatie van verschillende kleuren en afmetingen een 'spannender' effect.

Paul Coenen

Hier zijn alleen materialen van natuursteen gebruikt. Natuursteentegels van 80x80cm. met banen van waalformaat (20x5cm.) natuurstenen. Wat als nadeel gezien kan worden van het gebruik van natuursteen is dat het op maat maken alleen door middel van zagen kan gebeuren. Dit is in verhouding duurder dan op maat ´knippen´ wat bij betonstenen gebeurt. (Zagen maakt het eindresultaat wel een stuk strakker).

Paul Coenen 

Een niet geheel onbelangrijk punt van de bestrating is de hemelwaterafvoer, oftewel de afvoer van regenwater. Meestal kan de bestrating dusdanig gelegd worden dat de gevallen regen afloopt naar een plantvak of gazon.

Indien dit niet kan doordat er in verhouding teveel bestrating gelegd wordt of er rondom muren of verhoogde plantvakken gemaakt zijn dan bestaat de mogelijkheid van het aanleggen van een afvoerput of lijngoot.

 

Een afvoerput (20x20cm.) bestaat uit een pvc onderkant met een gietijzeren deksel. Hierin zit weer een emmertje waar zand e.d. in opgevangen wordt. Er zijn ook goedkopere varianten geheel van pvc maar zeker in combinatie met gebakken stenen doet dat heel ´goedkoop´ aan.  

De lijngoot (100x10cm.) bestaat uit een halfronde bak met een verzinkt (zilverachtig) of een gietijzeren zwart rooster. Het is verstandig aan de afvoerkant een ´zandvanger´ van hetzelfde materiaal te plaatsen zodat blad/zand e.d. geen verstopping van het riool kan veroorzaken.

 

Voor het aansluiten zijn twee mogelijkheden:

  • Rechtstreeks op een regenpijp op ca. 30-40cm. onder het maaiveld of
  • Indien dit niet mogelijk is d.m.v. een open krat omwikkeld met doek die onder de put ingegraven wordt. Regenwater hierin opgevangen infiltreert door de open constructie van het krat in de grond.

Het is ook mogelijk het rooster in zwart gietijzer te leveren, maar tegenwoordig zijn er ook goten uitgevoerd in kunststof die een stuk prijsvriendelijker zijn.

Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten en om social media knoppen te tonen. Door op ok te klikken accepteer je ze.