Bellen?

+31610251050

Bestrating

De mogelijkheden op het gebied van bestrating zijn eindeloos. Vaak is het moeilijk om een overzicht te behouden. Bestrating kan eenvoudig worden onderverdeeld in drie hoofdsoorten:

  • Gebakken bestrating
  • Betonnen bestrating
  • Natuursteenbestrating

Het opsplitsen van een groot bestratingsoppervlak in kleinere secties, gecombineerd met verschillende steenformaten, kan het geheel interessanter en aantrekkelijker maken om naar te kijken. In dit geval hebben we gebruik gemaakt van gebakken stenen.

Daarnaast is het ook heel goed mogelijk om een combinatie te maken van gebakken stenen en betonstenen.

Oprit met prachtige combinatie van gebakken stenen en natuursteen

Zelfs wanneer u alleen betonstenen gebruikt, kan het combineren van verschillende kleuren en maten voor een meer boeiend effect zorgen.

In dit geval zijn uitsluitend natuursteenmaterialen gebruikt, met natuursteentegels van 80×80 cm en stroken van waalformaat (20×5 cm) natuursteen. Een potentieel nadeel van het gebruik van natuursteen is dat het op maat maken ervan alleen mogelijk is door middel van zagen, wat in verhouding duurder is dan het op maat ‘knippen’, zoals bij betonstenen. (Het zagen zorgt echter wel voor een strakkere eindafwerking.)

De oude waterpomp stond op de grens met onze buren, maar heb ik afgebroken en herplaatst tegen de schuurmuur van de andere buren. Hier omheen heb ik een kruidentuintje gecreëerd met Buxushaagjes.

Een aspect van bestrating dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de afvoer van hemelwater, oftewel regenwater. Over het algemeen kan de bestrating zo worden aangelegd dat het regenwater naar een plantenbed of gazon afloopt.

In situaties waarin dit niet mogelijk is vanwege een overvloed aan bestrating in verhouding tot groen, of als er muren of verhoogde plantenbedden aanwezig zijn, kan men overwegen om een afvoerput of lijngoot aan te leggen.

Een afvoerput (20×20 cm) bestaat uit een pvc-onderkant met een gietijzeren deksel. Binnenin bevindt zich een emmer om zand en andere deeltjes op te vangen. Er zijn ook goedkopere volledig pvc-varianten beschikbaar, maar deze kunnen in combinatie met gebakken stenen er minder esthetisch uitzien.

De lijngoot (100×10 cm) is een halfronde bak met een verzinkt (zilverachtig) of gietijzeren zwart rooster. Het is raadzaam om aan de afvoerzijde een “zandvanger” van hetzelfde materiaal te plaatsen om te voorkomen dat bladeren, zand en dergelijke het riool verstoppen.

Lijngoot voor waterafvoer in de tuin

Wat betreft de aansluiting zijn er twee opties:

  • Direct op een regenpijp op een diepte van ongeveer 30-40 cm onder het maaiveld.
  • Indien direct aansluiten niet mogelijk is, kan een open krat met doek eromheen worden ingegraven onder de put. Regenwater wordt hierin opgevangen en infiltreert door de open structuur van het krat in de grond.

Daarnaast is het ook mogelijk om het rooster in zwart gietijzer te verkrijgen, maar tegenwoordig zijn er kunststofgoten beschikbaar die een betaalbaarder alternatief vormen.

Vakkundige hoveniersdiensten

Transformatie van uw tuin

Hier een selectie van onze uitgebreide lijst met diensten. Met onze ervaring en groene filosofie gaan we elke uitdaging aan.

Stralende bloem

Beplanting

Oprit die bestraat is met steentjes

Bestrating

Decoraties Brummen

Decoraties

Recente projecten

In de regio Brummen

In de afgelopen jaren hebben wij verschillende projecten in Brummen en de omliggende gebieden uitgevoerd. Hieronder vindt u enkele recent afgeronde projecten, inclusief foto’s voor en na.

afgeronde voortuin na voltooiing van het project

Kan uw tuin wel wat extra groen gebruiken?

Vraag een vrijblijvende offerte aan door op de onderstaande knop te klikken en vervolgens het formulier in te vullen. Ons streven is om binnen 24 uur te reageren.

Scroll naar boven