8-1

Aan te brengen bouwkundige werken in de tuin zijn te verdelen in functionele- en esthetische (vaak niet functionele) bouwwerken. Een tuinhuis is een functioneel element in een tuin. Veelal wordt zo'n huisje gebruikt als winteropslag voor tuinmeubilair en speelgoed. Tuinhuisjes zijn er eigenlijk in alle soorten en maten, dus voor elke tuin is er wel een geschikt huisje of huis te vinden.

 

Buiten de 'grote mensen' tuinhuizen zijn er voor de kleintjes ook allerlei speeltoestellen en speelhuisjes te verkrijgen.

Op bijgaande foto is het speelhuis gecombineerd met een zelfgebouwde schommel.

8-2Het volgende element is een zogenaamde "folly". Dit uit het Engels voortkomende woord staat voor een bouwwerk dat opzettelijk nutteloos of bizar is. Met name in de negentiende eeuw was het mode om dit soort "folly's" , romantische elementen, op landgoederen te bouwen. Schijnkapellen, grotten en zoals hier een ruïne waren zeer populair. Het geeft het idee dat er ooit in een ver verleden een schuurtje gestaan heeft.

 

 

 

paul coenenOm ook tijd buiten door te brengen als het licht regent of miezert en de temperatuur toch ruim boven de 20° ligt is een veranda ideaal. Zonder al te ingewikkelde bouwkundige voorzieningen is zo'n veranda te realiseren. Door het staan in weer en wind is het wel raadzaam voor het hout een hardhoutsoort te gebruiken. Maakt het geheel wel duurder, maar de levensduur wordt er wel door verlengd.

9-2

Als er hoogte verschillen in een tuin voorkomen kunnen deze opgevangen worden met elementen van beton of d.m.v. met metselwerk uitgevoerde muurtjes en trappen.

   scan1a

   scan2   scan2a                                                 

 

 

 

Een heel bijzonder element in de tuin is een waterval. In o.a. Duitsland en Oostenrijk komen deze van nature voor maar om er een na te bouwen is een verhaal apart. In Eerbeek heb ik er een mogen bouwen.

    

 

Bijgaande foto laat een op maat gemaakt trellis hekwerk zien. In de jaren 50 zaten deze hekwerken hier ook, maar zijn in de loop van de tijd in verval geraakt.

Door ze nu opnieuw aan te brengen is het besloten plaatsje weer in oude glorie hersteld. 

Tegenwoordig zijn er bij tuincentra diverse tuinbeelden en andere decoraties te verkrijgen. Van materialen als beton, metaal, alsook van kunststof. Zaak is wel erop te letten dat het geen 'kermis' in de tuin wordt. 

 

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

footer
Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten en om social media knoppen te tonen. Door op ok te klikken accepteer je ze.